Biskut Jantung Hati
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering dalam tin
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 biji telur - dipukul hingga kembang
Mentega secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Campurkan kesemua tepung dengan kelapa dan gula.
2. Uli dengan mentega hingga lembut.
3. Masukkan telur, gaul rata dan sebati sehingga membentuk doh.
4. Canai doh terap atau bentuk ikut suka. Bakar hingga masak.
Bangkit Santan
Bahan-bahan:
2 mangkuk tepung sagu
1 mangkuk gula halus
1/2 mangkuk tepung ubi kayu
5 biji telur
1/2 biji kelapa parut
1 helai daun pandan
Cara Menyediakan:
1.Tepung sagu dan tepung gandum disangai (goreng tanpa minyak) selama dua tiga minit. Sejukkan.
2. Siat daun pandan, campurkan dengan kelapa dan telur, ramas tanpa menggunakan air, dan perah santannya.
3. Satukan kedua-dua jenis tepung bersama gula halus, gaul rata. Tuangkan campuran santan sedikit demi sedikit, sambil diuli hingga menjadi doh dan boleh dibentuk.
4. Perap selama 20 minit, barulah dicanai, terap dan bakar hingga masak.
Biskut Badam Bersalut Coklat Putih
Bahan-bahan:
250 gm coklat putih - dipotong kiub
400 gm badam - dihiris memanjang dan dipanggang
Coklat urai - untuk hiasan
Cawan kertas saiz kecil
Cara Menyediakan:
1. Cairkan coklat putih melalui kaedah 'double boiler'.
2. Padamkan api dan masukkan badan panggang dan gaul hingga rata.
3. Masukkan sesudu kecil adunan badam ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai sebagai hiasan.
4. Dinginkan dalam peti sejuk 3-5 minit atau hingga coklat beku sebelum dimasukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk.
Biskut Coklat Syawal
Bahan-bahan:1 cawan mentega
3/4 cawan gula aising
Secubit garam halus
3 sudu besar susu tepung
3 cawan tepung gandum
Sedikit coklat emulco
Cip coklat untuk hiasan
Cara Menyediakan:
1. Putar mentega bersama gula hingga kembang
2. Masukkan garam dan sus tepung, kacau rata.
3. Masukkan tepung, gaul rata.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 1/3 adunan dibiarkan warna asal manakala 2/3 adunan dicampurkan coklat emulco.
5. Sediakan piping bag dengan nozel bentuk bentuk bintang yang berbeza saiznya.
6. Masukkan kedua-dua adunan ke dalam piping bag yang berasingan. (Nozel bintang besar untuk adunan coklat dan bintang kecul untuk adunan warna asal).
7. Paipkan adunan coklat dahulu, diikuti dengan warna asal di atasnya.
8. Hias dengan cip coklat dan bakar sehingga masak.
Talam Cincau
Bahan Lapisan Bawah:225 gm tepung beras
75 gm gula kasar
50 gm tepung jagung
15 gm tepung hoen kwee
1,050 ml santan cair
300 gm cincau - dipotong dadu
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna merah
Cara Menyediakan:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali cincau kemudian digaul rata.
2. Dengan api yang perlahan, masak adunan sehingga naik wap.
3. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
4. Kukus lapis pertama yang telah dicampur dengan cincau hingga separuh masak.
5. Kemudian lapis dengan bahagian kedua yang juga telah dicampur cincau, kukus lagi.
6. Akhir sekali, lapiskan baki terakhir setelah dibubuh cincau.
7. Kukus hingga masak.
Bahan Lapisan Atas:
220 gm gula kasar
750 gm santan pekat
80 gm tepung gandum
40 gm tepung kanji
5 biji telur
5 sudu besar krim jagung
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil esen jagung
Cara Menyediakan:
1. Bancuh tepung sedikit demi sedikit dengan santan pekat sehingga tidak bergentel.
2. Campurkan kesemua bahan lain dan tapis.
3. Dengan api perlahan, kacau adunan sehingga naik wap.
4. Tuang di atas lapisan bawah, dan kukus sehingga masak.
5. Biarkan kuih talam benar-benar sejuk barulah dipotong.
0 comments:
Post a Comment