Ads 468x60px

-

Sunday, 18 September 2011

Resipi Capati&Dhall amma


Bahan capati
400gm tepung attar (saya beli brand alagapas)
3 sudu penuh marjerin
2 sudu KFC garam (kalau sudu metrik lebih kurang 3/4 - 1 sudu kot)
air suam secukupnya

Bahan Dhal
Segenggam kacang Dhal dibasuh

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
** semuanya dikisar halus

2 sudu besar serbuk kari
4 sekawan
sedikit minyak zaiton
1/2 cawan santan kotak

1 biji terung
3 biji kentang
5-7 tangkai kacang panjang
** kentang dan terung dipotong dadu** kacang panjang di potong 1" panjang
Methods/steps


Cara Membuat Capati
Masukkan tepung dan garam ke dalam bekas.
Masukkan marjerin, dan ratakan (rubbing system).
Kemudian masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga doh boleh diuli lembut (lupa nak sukat air banyak mana). Uli sebentar.
Perapkan doh selama 30-40 minit.
Uli semula doh sehingga licin(kalau doh tak licin, perapkan lagi).
Bulat-bulat kecilkan doh tadi, boleh buat sehingga 10 ketul. Canai.
Taburkan sedikit marjerin di atas kuali leper.
Gorengcapati tadi sehingga masak.

Cara Membuat Dhal
Kacang dhal direbus sehingga lembut.
Setelah lembut, masukkan bahan yang dikisar, serbuk kari, 4 sekawan dan minyak zaiton serta air lebih kurang 1.5 liter atau secukupnya.
Biar sehingga betul-betul mendidih (guna api perlahan).
Masukkan kentang dan terung.
Setelah kedua-duanya lembut, masukkan kacang panjang dan santan.
Masukkan garam secukup rasa.
Masak sehingga semua sayur lembut.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...