Villa Kolada
BAHAN-BAHAN:
2 potong buah nanas
1 cawan santan
2 keping nanas (hiasan)
1 biji buah ceri (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah nanas hingga hancur. Masukkan ke dalam gelas
2. Kemudian masukkan air gula, santan dan masukkan kuib ais.
3. Hidangkan bersama-sama hiasan kepingan nanas dan ceri merah.
BAHAN-BAHAN:
2 potong buah nanas
1 cawan santan
2 keping nanas (hiasan)
1 biji buah ceri (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah nanas hingga hancur. Masukkan ke dalam gelas
2. Kemudian masukkan air gula, santan dan masukkan kuib ais.
3. Hidangkan bersama-sama hiasan kepingan nanas dan ceri merah.
Tembikai Susu Supreme
BAHAN-BAHAN:
30 gm tembikai susu
1 sudu besar jagung manis
3 sudu besar susu pekat
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar tembikai susu.
2. Masukkan dalam gelas.
3. Kemudian masukkan susu pekat dan jagung manis.
4. Masukkan kiub ais dan hidangkan.
Jus Epal Esotik
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji epal hijau
1 biji limau nipis
25 ml air gula
1 biji asam boi
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar epal hijau. Tuangkan ke dalam gelas.
2. Masukkan air gula.
3. Masukkan kiub ais dan masukkan asam boi.
4. Hiaskan dengan limau nipis.
Banana Float
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji pisang montel
50 gm air gula
1/2 gelas air
Aiskrim strawberi (sebagai hiasan)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pisang.
2. Masukkan dalam gelas dan dicampur dengan air gula.
3. Masukkan kiub ais.
4. Akhirkan sekali masukkan aiskrim strawberi.
Jus Pic & Timun
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji buah pic
1/2 batang timun
Daun pudina (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pic dan timun.
2. Masukkan ais kiub.
3. Letakkan daun pudina dan hidangkan.
Sari Buah Laici
BAHAN-BAHAN:
1 tin koktail buah-buahan
1 tin laici
1 ulas nangka masak
Sedikit ketulan ais batu
1 sudu kecil perisa pisang
1 sudu kecil perisa laici
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar air gula bewarna hijau
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
2. Setengah ais batu dikisar, masukkan perisa pisang, perisa laici, laici dan air gula bewarna hijau dan kisar lagi.
3. Tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan hiaskan dengan koktail buah-buahan.
Sari Buah
BAHAN A:
1/2 biji betik (sederhana besar)
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
BAHAN B:
1 biji mangga
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
2. Tuangkan ke dalam gelas.
3. Masukkan bahan B ke dalam pengisar dan kisar juga hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam gelas dengan berhati-hati supaya tidak bercampur.
Jus Halia Madu D'Muara
BAHAN-BAHAN:
4 potong nanas
2 cm halia (buang kulit)
1 sudu kecil madu
CARA MENYEDIAKAN:
Kisar nanas bersama halia dan tuangkan ke dalam gelas. Kemudian tuangkan madu dan kacau rata.
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji buah pic
1/2 batang timun
Daun pudina (hiasan)
Air gula
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pic dan timun.
2. Masukkan ais kiub.
3. Letakkan daun pudina dan hidangkan.
Sari Buah Laici
BAHAN-BAHAN:
1 tin koktail buah-buahan
1 tin laici
1 ulas nangka masak
Sedikit ketulan ais batu
1 sudu kecil perisa pisang
1 sudu kecil perisa laici
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar air gula bewarna hijau
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
2. Setengah ais batu dikisar, masukkan perisa pisang, perisa laici, laici dan air gula bewarna hijau dan kisar lagi.
3. Tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan hiaskan dengan koktail buah-buahan.
Sari Buah
BAHAN A:
1/2 biji betik (sederhana besar)
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
BAHAN B:
1 biji mangga
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
2. Tuangkan ke dalam gelas.
3. Masukkan bahan B ke dalam pengisar dan kisar juga hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam gelas dengan berhati-hati supaya tidak bercampur.
Jus Halia Madu D'Muara
BAHAN-BAHAN:
4 potong nanas
2 cm halia (buang kulit)
1 sudu kecil madu
CARA MENYEDIAKAN:
Kisar nanas bersama halia dan tuangkan ke dalam gelas. Kemudian tuangkan madu dan kacau rata.
Air Pandan Wangi
BAHAN-BAHAN:
40 ml sirap pandan
300 ml air sejuk
Daun pandan
CARA MENYEDIAKAN:
1) Satukan sirap pandan dan air sejuk
2) Gaul sebati dan masukkan ais batu
3) Hiaskan dengan air pandan
BAHAN-BAHAN:
40 ml sirap pandan
300 ml air sejuk
Daun pandan
CARA MENYEDIAKAN:
1) Satukan sirap pandan dan air sejuk
2) Gaul sebati dan masukkan ais batu
3) Hiaskan dengan air pandan
0 comments:
Post a Comment