Ads 468x60px

-

Sunday, 18 September 2011

Himpunan Sajian Minuman

Villa Kolada

BAHAN-BAHAN:
2 potong buah nanas
1 cawan santan
2 keping nanas (hiasan)
1 biji buah ceri (hiasan)

Air gula

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah nanas hingga hancur. Masukkan ke dalam gelas
2. Kemudian masukkan air gula, santan dan masukkan kuib ais.
3. Hidangkan bersama-sama hiasan kepingan nanas dan ceri merah.

Tembikai Susu Supreme

BAHAN-BAHAN:
30 gm tembikai susu
1 sudu besar jagung manis
3 sudu besar susu pekat

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar tembikai susu.
2. Masukkan dalam gelas.
3. Kemudian masukkan susu pekat dan jagung manis.
4. Masukkan kiub ais dan hidangkan.


Jus Epal Esotik

BAHAN-BAHAN:
1/2 biji epal hijau
1 biji limau nipis
25 ml air gula
1 biji asam boi

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar epal hijau. Tuangkan ke dalam gelas.
2. Masukkan air gula.
3. Masukkan kiub ais dan masukkan asam boi.
4. Hiaskan dengan limau nipis.



Banana Float

BAHAN-BAHAN:
1/2 biji pisang montel
50 gm air gula
1/2 gelas air
Aiskrim strawberi (sebagai hiasan)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pisang.
2. Masukkan dalam gelas dan dicampur dengan air gula.
3. Masukkan kiub ais.
4. Akhirkan sekali masukkan aiskrim strawberi. 


Jus Pic & Timun

BAHAN-BAHAN:
1/2 biji buah pic
1/2 batang timun
Daun pudina (hiasan)

Air gula

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar buah pic dan timun.
2. Masukkan ais kiub.
3. Letakkan daun pudina dan hidangkan.


Sari Buah Laici

BAHAN-BAHAN:
1 tin koktail buah-buahan
1 tin laici
1 ulas nangka masak
Sedikit ketulan ais batu
1 sudu kecil perisa pisang
1 sudu kecil perisa laici
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar air gula bewarna hijau


CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
2. Setengah ais batu dikisar, masukkan perisa pisang, perisa laici, laici dan air gula bewarna hijau dan kisar lagi.
3. Tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan hiaskan dengan koktail buah-buahan.


Sari Buah

BAHAN A:
1/2 biji betik (sederhana besar)
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air


BAHAN B:
1 biji mangga
50 gm ais hancur
3 sudu besar air gula
Sedikit air

CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan bahan A ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
2. Tuangkan ke dalam gelas.
3. Masukkan bahan B ke dalam pengisar dan kisar juga hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam gelas dengan berhati-hati supaya tidak bercampur.


Jus Halia Madu D'Muara

BAHAN-BAHAN:
4 potong nanas
2 cm halia (buang kulit)
1 sudu kecil madu

CARA MENYEDIAKAN:
Kisar nanas bersama halia dan tuangkan ke dalam gelas. Kemudian tuangkan madu dan kacau rata. 
Air Pandan Wangi

BAHAN-BAHAN:
40 ml sirap pandan
300 ml air sejuk
Daun pandan

CARA MENYEDIAKAN:
1) Satukan sirap pandan dan air sejuk
2) Gaul sebati dan masukkan ais batu
3) Hiaskan dengan air pandan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...